Συμβουλές, Ανάπτυξη

Το φθινόπωρο το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις»

05 Μάι 2022

Το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες  το νέο «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» θα χρηματοδοτεί:

  • την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.
  • την αντικατάσταση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης (κλιματιστικά).
  • την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες επιχειρήσεων ή και σε όμορα οικόπεδα. Στόχος να εξασφαλίζεται ενεργειακή αυτάρκεια σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης.
  • την αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης για μείωση του ενεργειακού κόστους.

Ύψος επιδότησης του “Εξοικονομώ για επιχειρήσεις”

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός για κάθε επιχείρηση κυμαίνεται από 20.000€ έως 600.000€ ανά αίτηση.

Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 35% έως και 80% και αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων.

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, θα διεξάγεται δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση, ώστε να ελέγχεται κατά πόσο έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που είχαν τεθεί, και κατά συνέπεια η αντίστοιχη επιχορήγηση.

Πέρα από το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή». Ένα πρόγραμμα που προμοδοτεί γενναία απόσυρση ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων και το οποίο ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι ανακοινώσεις έγιναν από τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του για το πακέτο στήριξης καταναλωτών και επιχειρηματιών για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος.

Σε αυτόν τον ιστότοπo χρησιμοποιούνται cookies για να διασφαλιστεί η καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.
Θέλω να μάθω περισσότερα.