Λογιστικά-Φοροτεχνικά, Συμβουλές

Οι 6 «ενέδρες» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στις φορολογικές δηλώσεις 2023

21 Απρ 2023
Πώς απειλούνται οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση Airbnb, όσοι προχώρησαν σε αγορά κάποιου ακινήτου ή έχουν στην κατοχή τους κενές κατοικίες.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν προσέξουν ή δεν λάβουν εγκαίρως μέτρα θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Στο ραντάρ της εφορίας στις φορολογικές δηλώσεις βρίσκονται:

Φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να τρέξει διασταυρώσεις στα εισοδήματα από ενοίκια που εμφανίζουν στην Εφορία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι.
Θα διασταυρωθούν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων στη φορολογική δήλωση και πιο συγκεκριμένα στο Ε1 και Ε2 με τα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει ότι κατέβαλαν οι φορολογούμενοι – ενοικιαστές.

Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η διασταύρωση των στοιχείων με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. Όσοι ξέχασαν να εμφανίσουν τα ενοίκια που εισέπραξαν θα λάβουν ραβασάκι με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος.

 

Ιδιοκτήτες ακινήτων τύπου Airbnb. Η Εφορία έχει βάλει στο μάτι τους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μετά τους 73.258 ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που πιάστηκαν το 2022 να αποκρύπτουν εισοδήματα συνολικού ύψους 102 εκατ. ευρώ

Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητα. Χιλιάδες ακίνητα άλλαξα χέρια το 2022. Οι φορολογούμενοι που προχώρησαν στην αγορά κάποιου ακινήτου θα πρέπει στο φετινό έντυπο Ε1 να δηλώσουν τα χρήματα που διέθεσαν για την απόκτησή του.

Μπελάδες με την εφορία θα έχουν όσοι δεν θα καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης κατοικίας. Στην περίπτωση αυτή θα φορολογηθούν για μεγαλύτερο εισόδημα και θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο.

Φιλοξενούμενοι και φιλοξενούντες. Όσοι φιλοξενούν πρόσωπα που υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση τα οποία δεν είναι εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 007-008 του πίνακα 2 του Ε1.

Αν ο φορολογούμενος που παρέχει φιλοξενία δεν έχει δηλώσει τον φιλοξενούμενο στη φορολογική δήλωση η δήλωση του φιλοξενούμενου δεν μπορεί να προχωρήσει, ξεμπλοκάρει μόνο όταν δηλωθεί με τροποποιητική δήλωση.

Φορολογούμενοι με κενά ακίνητα. Όσοι δηλώνουν στο έντυπο Ε2 ότι έχουν στην κατοχή τους κατοικίες οι οποίες είναι κενές απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης. Θα πρέπει όμως να αποδείξουν ότι έμεινα κενές για διάστημα μεγαλύτερο 6 μηνών με βάση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

Ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση ακινήτων. Στις περιπτώσεις αυτές ο φορολογούμενος υπολογίζει το εισόδημα που αποκτά με τεκμαρτό τρόπο, καθώς σύμφωνα με τον τρόπο, καθώς σύμφωνα με τον νόμο το εισόδημα από αυτές τις περιπτώσεις τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Υποβάλετε τη δήλωση σας έγκαιρα και υπεύθυνα από όπου και αν βρίσκεστε με την υπογραφή των Πιστοποιημένων Λογιστών του Mr.Tax.

Ας ξεκινήσουμε

Σε αυτόν τον ιστότοπo χρησιμοποιούνται cookies για να διασφαλιστεί η καλύτερη εμπειρία πλοήγησης.
Θέλω να μάθω περισσότερα.